Home Achtergrond
vrijdag 03 juli 2020

Web Beheer

 
Achtergrond2 PDF Afdrukken
Geschreven door Jacques Beelen   
zaterdag 03 augustus 2013 12:17
Achtergrond.

Het begon ruim 50 jaar geleden na het advies van de schilderende oom Sjeng: 'Koop eens een kistje olieverf'.

Frans van den Berg.
Later, door het contact met kunstschilder Frans van den Berg uit Thorn, is de hobby enigszins uit de hand gelopen. Ruim 20 jaar gewerkt met Frans van den Berg, samen en in groepsverband. Portretten in de winterperiode binnen, ’s zomers landschappen in en om het witte stadje Thorn.
'Kunst is het onzichtbare zichtbaar maken'.
Frans van den Berg is in 1989 op 70 jarige leeftijd overleden. (www.stichtingfransvandenberg.nl)

      Frans van den Berg: Zelfportret 1988,
        detail.1988b2 Detail 
Piet Schoenmakers.
Vanaf begin 2006 werd twee maal per week gewerkt op het atelier van Piet Schoenmakers, in de Panheler watermolen te Panheel L, 'We gaan niet dat landschap schilderen, we gaan een schilderij maken!’ Ook andere technieken kwamen aan bod zoals het maken van etsen. Je zou kunnen zeggen: 'In de leer bij de meester'.
Piet Schoenmakers is in 2009 op 89 jarige leeftijd overleden. (www.pietschoenmakers.nl)
In 2017 heeft de Stichting Piet Schoenmakers een ateliertentoonstelling georganiseerd: 'Piet Schoenmakers monumentaal'. Bij die gelegenheid heeft internet-TV-omroep www.regioleudal.tv een opname gemaakt van enkele gebeurtenissen die ik op Piets atelier meemaakte en waarbij iets van zijn gevoel voor monumentale kunst tot uitdrukking kwam, te zien op: www.regioleudal.tv onder de-spreekstoel / piets choenmakers monumentaal
 294 Schoenmakers Piet 87j
     Jacques Beelen: Portret Piet Schoenmakers

Dolf Wong. Het meisje met de meeuwen.
In 2011 hebben bronsrovers geprobeerd meeuwen te stelen van het beeld 'Het meisje met de meeuwen' van Dolf Wong te Roermond. Het beeld uit 1967 was daardoor zwaar beschadigd. In 2012 kreeg Dolf de opdracht het beeld te restaureren. Het is voor de inmiddels 92-jarige een te zware klus. Dolf vraagt mij te helpen, vooral het bijwerken van de grote gegoten bronzen meeuwen is mijn werk. Internet-TV-omroep 'www.regioleudal.tv' heeft in 2017 bij gelegenheid van een hommage aan Dolf Wong een opname gemaakt van mijn verhaal, te zien op: www.regioleudal.tv onder bijzondere-ontmoetingen Dolf Wong meisje met de meeuwenIMG 1887kl
    Foto: Beppie Wong 
Groep Panheel.
De naam refereert aan het Limburgse Panheel waar de groep in 1988 is opgericht. Er wordt van september tot mei elke week een avond getekend en geschilderd naar model. De modellen komen uit de kennissenkring van de leden. Het eerste anderhalf jaar, tot zijn overlijden, werkte de groep onder leiding van kunstschilder Frans van den Berg. Sindsdien wordt op eigen houtje gewerkt. Af en toe wordt een kunstenaar uitgenodigd om eens aan de groep te 'schudden'. Van een van deze kunstenaars kreeg de groep de bijnaam: 'Koppenclub'.
Naast het werken thuis is het werken in de groep meer en meer een zoektocht geworden om te verwerken hetgeen de leermeesters teweeg gebracht hebben. Een moeizaam, langdurig en boeiend proces dat waarschijnlijk geen einde kent. In 2016 ben ik, na 28 jaar, gestopt met werken bij de groep.
 
 IMG 0627 2012jan 640x480
     Groep Panheel: Evaluatie na een avond werken.

Vaak wordt gevraagd naar mijn werk, daarvoor deze site.
Jacques Beelen. Heythuysen.

 
395 De nieuwe bril
     Jacques Beelen: Zelfportret 2009

Laatst aangepast op zondag 02 juni 2019 21:13
 
Copyright © 2020 Schilderijen Jacques Beelen. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.